DRIE-VLEIS PASTEI
1 kg beesfilet, in blokkies gesny
250 ml koekmeelblom
250g bladspekvleis, in blokkies gesny
sout en peper na smaak
100 ml gemaalde vleis
1 ui, gekap
250g knopie sampioene, in skyfies gesny
Botter
1 - 2 rolle bevrore skilferkors ontdooi
Geklitste eiergeel
Kors:
Rol die skilferkors dunner uit en voer 'n groterige oondbak of 2
kleineres, daarmee uit. Skep die vulsel in. Verf die borand van die bak met
water en bedek die vulsel ook met deeg. Druk die kante vas met ‘n vurk. Verf
die kors met geklitste eiergeel en bak sowat 25 - 30 minute lank of tot die
kors goudbruin is.
Vulsel:
Voorverhit die oond tot 200ºC. Meng die filet, maalvleis en spekvleis
saam. Geur liggies met sout en swartpeper en rol in koekmeelblom. Soteer die ui
en sampioene in genoeg botter totdat die ui sag is. Skep uit en braai die
vleismengsel in nog botter tot die vleis gaar is. Meng met die uiemengsel.
HOENDERPASTEI
Hierdie romerige kaasdeeg kan
ook vir pasteitjies en kleingebak gebruik word. Die deeg kan tot drie maande bevries word.
Kors:
250 ml koekmeel
2 ml sout
5 ml mosterdpoeier
125g koue botter
125g gladde maaskaas
Sif droë bestanddele saam. Vryf die botter met die vingerpunte in tot
los en krummelrig. Voeg die maaskaas by en meng tot 'n sagte deeg. Draai die
deeg in kleef plastiek toe en verkoel 'n paar uur.
Vulsel:
675g hoenderborsies, ontvel en ontbeen
500 ml hoenderaftreksel
60g botter
150 ml koekmeel
375 ml melk
45 ml sjerrie
Suurlemoensap
Sout en vars gemaalde swartpeper
30g botter
1 middelslag ui, gekap
3 middelslag wortels, in ringe gesny
2 klein selderystingels, in ringe gesny
125 ml bevrore ertjies, ontdooi
45 ml gekapte vars pietersielie
Plaas die vleis en aftreksel in 'n kastrol en laat prut. Verlaag die
hitte sodat die vloeistof net borrel. Bedek en laat kook tot gaar. Lig die
vleis uit die vloeistof (hou eenkant om vir die witsous te gebruik) en laat
effens afkoel. Sny die vleis in blokkies. Gebruik 'n groter kastrol en smelt
die botter oor medium hitte. Voeg die koekmeel by en roer terwyl dit 'n minuut
kook. Haal van die stoof af, voeg 500 ml van die hoenderaftreksel by en klop
tot glad. Klop die melk in en bring oor medium hitte totdat dit prut terwyl jy aanhoudend
klop. Voeg die vleis en sjerrie by en kook een minuut. Voeg die suurlemoensap
en sout en peper na smaak by. Stel intussen die oond op 180°C. Verhit die 30g
botter. Voeg die ui, wortels en seldery by en roerbraai sowat 5 minute. Roer
die groente by die romerige hoendervleis in. Voeg die ertjies en pietersielie by. Skep die hoender-groentemengsel in 'n
gesmeerde pasteibak. Rol deeg op 'n meelbestrooide oppervlak uit tot 3 mm dik.
Plaas bo-oor die vulsel en bak 25 tot 30 minute in die voorverhitte oond.
KAAS & UIEPASTEI
Kors:
25 ml margarien
1 eier, geklits
250 ml volkoringmeel
5 ml bakpoeier
3 ml sout
Smelt die margarien en klits dit en die eier saam. Sif die droë
bestanddele saam en voeg die
eiermengsel daarby. Meng dit tot ‘n sagte deeg. Voeg bietjie water
daarby indien nodig. Verdeel die deeg in twee dele en voer ‘n gesmeerde
tertbord met die een helte van die deeg. Druk dit vas met die vingers. Hou die
ander helfte eenkant.
Vulsel:
12.5 ml olie
2 middelslag uie, gekap
500 ml gekapte grasuie
12.5 ml sampioen soppoeier
5 ml sout varsgemaalde swartpeper na smaak
Knippie rooipeper
375 ml gerasperde kaas
1 eier
250 ml afgeroomde melk
Verhit die olie en soteer die uie totdat dit sag en deurskynend is.
Verdeel die uie in twee dele. Soteer die grasuie ongeveer 5 minute lank. Meng
die een helfte uie, die grasuie en die soppoeier, sout en peper en 250 ml van
die kaas. Klits die eier en melk saam en voeg by die kaasmengsel. Skep die
vulsel in die voorbereide kors. Rol die res van die deeg uit in ‘n sirkel met
dieselfde deursnee as die tertbord en bedek die vulsel daarmee. Vorm die rande
netjies en sny ‘n kruis in die middel. Bak die pastei ongeveer 20 minute lank
in ‘n voorverhitte oond by 190ºC. Haal uit die oond, versprei die res van die
uie egalig bo-op en strooi die res van die kaas oor. Bak dit nog 10 - 15 minute
lank.
Lewer 6 porsies.
MAALVLEIS PASTEI MET RYSKORS
1 dik sny brood, korsies verwyder
Bietjie melk
sout en peper na smaak
5 ml koljander
37,5 ml asyn
500g maalvleis
1 tamatie
3 repies spekvleis
50 ml gerasperde kaas
Week brood, in ‘n bietjie melk, druk uit en krummel. Voeg geurmiddels
by maalvleis. Voeg brood by en meng. Skil tamatie, kap in blokkies en voeg by.
Druk helfte van mengsel liggies in gesmeerde oondskottel. Rangskik spekvleis en
kaas bo-op. Plaas res van vleismengsel bo-oor. Skep kors oor vleismengsel.
Kors:
2 eiers
125 ml melk
12,5 ml gesmelte botter
125 ml gaar rys
125 ml meelblom
5 ml bakpoeier
125 ml gerasperde kaas
Klits die eiers goed en voeg die melk by. Voeg botter en rys by. Sif
meelblom en bak poeier by en skep bo-oor vleismengel in oondskottel. Strooi
kaas oor en bak vir 1 uur by 180ºC.
OUMA DINIE SE HERDERS PASTEI
1 ui, fyngekap
Olie
500g maalvleis
1 tamatie, ontvel en fyn gekap
Sout en varsgemaalde swartpeper
10 ml Worcestersous
30 ml tamatiepasta
1 ekstra groot eier, geklits
1 sny brood, korsies verwyder en gekrummel
60 ml gladde maaskaas
4 aartappels, geskil en in stukke gesny
50 ml suurroom
50 ml Cheddarkaas, gerasper
Paprika
Voorverhit die oond tot 180ºC. Bespuit 'n oondvaste bak met
kleefwerende kossproei. Soteer die ui in olie tot sag. Voeg die maalvleis by en
roerbraai tot gaar. Voeg die tamatie by en geur met sout en peper. Voeg die
Worcestersous en tamatiepasta by en meng deur. Verwyder van die hitte en voeg
die broodkrummels en eier by en meng goed.
Kook die aartappels in genoeg soutwater tot sag. Dreineer en druk goed
fyn. Voeg die maaskaas en suurroom by en meng deur. Skep lae van die maalvleis
en aartappel in die voorbereide oondbak en eindig met aartappel. Strooi kaas en
paprika oor en bak 25 minute lank of tot goudbruin bo-op.
PAMPOENPASTEI
4 x 250 ml pampoen in blokkies gesny, effens gekook
250 ml suiker
2 eiers
250 ml meel
10 ml bakpoeier
37.5 ml gesmelte botter
250 ml melk
Klits suiker en eiers baie goed. Voeg meel, bakpoeier en sout by. Voeg
gesemelte botter en melk om die beurt by. Plaas pampoen op die boom van ‘n
gesmeerde vuurvaste skottel. Gooi deeg bo-oor en strooi pypkaneel oor. Bak by
180ºC vir ± 45 minute. Lewer 10 porsies.
VISSERMANPASTEI
25 ml olie
1 groot ui, geskil en gekap
2 vet knoffelhuisies, geskil en gekap
1 blik (410 g) gekapte tamaties
5 ml suiker
Sout en peper
Gerasperde skil en sap van een suurlemoen
1 kg skel- of stokvisfilette
25 ml gekapte pietersielie
4 x 250ml fyngemaakte, gaar aartappels
50 ml botter
2 ekstra-groot eiers, geklits
Gerasperde neutmuskaat
5 ml aangemaakte Engelse mosterd
15 ml melk