Klein Koekies

GEMMERKOEKIES

125 ml botter
125 ml gouestroop
1 eier
750 ml koekmeelblom
250 ml suiker
15 ml gemmer
5 ml koeksoda
2 ml sout
35 ml melk

Voorverhit die oond tot 180ºC en smeer 'n bakplaat. Smelt die botter en roer die gouestroop by. Laat afkoel. Klits die eier by. Sif die droë bestanddele saam en roer dit afwisselend met die melk in die stroop-mengsel. Verkoel deeglik in die yskas tot dit styf genoeg is om te vorm. Maak balletjies en sit dit op die bakplaat. Druk dit effens plat met 'n vurk. Bak vir ongeveer 10 minute tot lig-bruin.


GENERAAL KOEKIES

135 ml botter of margarien
125 ml bruinsuiker
1 groot eier
250 ml bruismeel
3 ml koeksoda
125 ml hawermout
125 ml klapper
125 ml gesoute grondbone
85 ml graanvlokkies, fyngedruk

Room die botter of margarien en bruinsuiker. Voeg die eier by en klits dit goed. Sif die bruismeel en koeksoda by en vou dit by die eiermengsel in. Voeg die hawermout, klapper, grondbone en graanvlokkies by en meng goed. Skep lepelsvol van die deeg effens uitmekaar op ‘n liggies gesmeerde bakplaat. Bak dit 10 - 12 minute lank in ‘n voorverhitte oond by 180ºC, tot goudbruin.


HERTZOG KOEKIES

Kors:
450 ml koekmeel (ongesif afgemeet)
35 ml strooisuiker
10 ml bakpoeier
1 ml sout
125g margarien by kamer temperatuur
15 ml koue water
3 gele van ekstra groot eiers

Sif die koekmeel, strooisuiker, bakpoeier en sout saam. Vryf die margarien liggies met vinger punte in tot goed gemeng. Klits die eiergele en water effens. Voeg by die meelmengsel en meng tot 'n sagte, hanteerbare deeg. Voeg nog 'n bietjie water by as die deeg te styf is. Knie die deeg goed. Bedek en laat eenkant staan. Voorverhit die oond tot 180ºC. Smeer die holtes van kolwyntjiepannetjies. Rol die deeg dun uit op 'n meelbestrooide werkoppervlak. Druk groot sirkels met 'n koekiedrukker uit en voer die panne en holtes daarmee uit.

Vulsel:
50 - 75 ml fyn appelkooskonfyt
3 eierwitte van ekstra groot eiers
300 ml suiker
500 ml klapper

Skep 'n teelepel appelkooskonfyt in die middel van elke korsie. Klits die eierwitte tot styf. Klits die suiker geleidelik in. Roer die klapper in. Skep lepelsvol van die vulsel op die appelkooskonfyt op die korsies. Bak die koekies 20 - 25 minute op die middelste oondrak. Laat hulle effens in die panne afkoel. Lewer 12 - 15 porsies.


KOFFIE KOEKIES

750 ml botter
250 ml suiker
25 ml stroop
25 ml koffie ekstrak
5 ml vanielje geursel
60 ml melk
5 ml koeksada
5 koppies koekmeel
½ teelepel sout

Klop botter en suiker goed. Meng melk en koeksoda. Meng alles met koekmeel en knie. Gebruik vleismeule of koekiedrukker en sny koekies. Bak ± 20 minute by 180ºC.

Vulsel:
250 ml suiker
125 ml melk
250 ml botter
5 ml vanielje geursel

Kook alles saam vir 5 minute. Klop tot koud en styf. Skep in gaar koekies en sit op mekaar.


KOOKMELK KOEKIES

6 x 250 ml ongesif afgemeet koekmeelblom
1 ml sout
500g margarien
500 ml suiker
125 ml melk
10 ml koeksoda

Meng koekmeelblom en sout. Vryf margarien met vingers daarin tot goed gemeng. Verhit suiker, melk en koeksoda saam oor matige hitte in ‘n groot kastrol tot kookpunt. Roer af en toe en pasop vir oorkook, want mengsel begin skuim wanneer dit begin kook. Gooi warm kookmelkmengsel oor meelmengsel en meng goed. Plaas in ‘n houer met ‘n deksel. Maak toe en verkoel oornag. Maak koekies en plaas ‘n entjie uitmekaar op ‘n bakplaat. As die deeg in balletjies gerol word, druk hulle met ‘n vurk platter. Bak in ‘n voorverhitte oond by 200ºC vir 10 - 12 minute. Laat effens afkoel en plaas dan op ‘n draadrak om heeltemal koud te word. Hierdie deeg kan ook deur ‘n vleismeul koekiemaker gedruk word met verskillende vorms. Lewer sowat 12 dosyn koekies.


MA SE HAWERMOUTKOEKIES

500 ml hawermout
250 ml suiker
250 ml meelblom
250 ml fyn klapper
12.5 ml stroop
250 ml botter
5ml koeksoda

Smelt botter en stroop en roer die koeksoda in. Dit moenie te warm wees nie, anders gis alles uit, ook nie te koud nie, anders proe alles na koeksoda (jy weet seker). Voeg die res van die droë bestandele by. Gooi in lae pannetjies en bak in die oond tot dit bruin is teen 180ºC. Sny terwyl dit nog warm is.


MILJOENERS BROSBROOD

250g sagte botter of margarien
5ml vanielje geursel
100 ml suiker
800 ml koekmeelblom
125g gekapte neute
1 eiergeel
25 ml brandewyn
Versiersuiker

Voorverhit die oond tot 160ºC en voer 2 bakplate uit met bakpapier. Verroom die botter of margarien en suiker goed saam tot lig en romerig. Klits die eiergeel, brandewyn en vanielje geursel by. Voeg die meel en neute by en knie tot ‘n sagte deeg. Rol in bolletjies, druk effens plat en pak op bakplate. Bak 30 minute tot gaar, maar steeds lig van kleur. Pak warm in ‘n bak met versiersuiker en laat dit so afkoel.


OUTYDSE SOETKOEKIES

10 koppies meel
4 koppies suiker
500g margarien
6 eiers
10 teelepels bakpoeier
knippie sout
½ koppie lou water

Sif alle droë bestanddele saam. Klits botter en suiker vir ongeveer 10 minute tot room, en voeg eier een vir een by. Klits goed. Voeg droë bestanddele by die suiker, margarien en eier mengsel. As deeg ‘n bietjie styf is voeg ‘n kwart tot ‘n halwe koppie lou water by en meng deur. Laat deeg vir ongeveer een uur staan. Rol uit op meel bestrooide oppervlakte en druk uit. Pak in gesmeerde bakplate. Bak teen 180°C vir 10 minute of tot ligbruin.


OUTYDSE SPESERYKOEKIES

425g banketmeelblom
3 ml sout
3 ml koeksoda
5 ml fyn kaneel
3 ml fyn naeltjies
200g karamelbruinsuiker
125g botter
1 eier (geklits)
90 ml sjerrie of port
5 ml lemoenskil, gerasper
Neute vir versiering

Sif meel, sout, koeksoda, kaneel, naeltjies en suiker saam. Vryf botter in. Voeg eier, sjerrie en skil by. Bedek deeg en laat ongeveer 1 uur lank staan. Rol deeg uit tot 3mm dikte. Druk ronde koekies uit. Druk ‘n neut in die middel van elke koekie vas. Plaas op ‘n gesmeerde bakplaat. Bak ongeveer 15 minute lank in voorverhitte oond by 200ºC.


REPELSTEELJIES

250g botter
500 ml koekmeelblom
2.5 ml sout
2.5 ml bakpoeier
650 ml gerasperde Cheddarkaas
Appelkooskonfyt

Verroom botter en voeg meel, sout en bakpoeier by. Meng goed. Voeg kaas by en meng tot 'n deeg. Rol deeg in balletjies en plaas op 'n gesmeerde bakplaat. Druk 'n gaatjies met 'n houtlepel in die middel van elke koekie, maar moenie dwarsdeur druk nie. Skep 'n mespuntjie konfyt in die middel. (As jy te veel konfyt insit, sal dit oorkook tydens die bakproses). Bak sowat 10 - 15 minute in 'n voorverhitte oond by 180ºC. Lewer sowat 5 dosyn koekies.