Bygeregte

GEBRAAIDE AARTAPPELS

8 middelmatige aartappels
Gesoute kookwater
125 ml kookolie
5ml gemengde kruie
knippie borrie (vir ‘n mooi goudbruin kleur)
Witpeper

Kook die aartappels in soutwater vir 10 minute. Dreineer. Meng die olie, kruie, peper en borrie en plaas die aartappels daarin tot ‘n uur voor etenstyd. (Dit kan die dag vantevore al gedoen word). Braai sowat ‘n uur lank in ‘n voorverhitte oond van 180ºC tot goudbruin en bros.
ONTHOU! Gebraaide aartappels moet onmiddelik opgedien word.


GEELRYS MET ROSYNE

6 koppies kookwater
37.5 ml suiker
5 ml borrie
bietjie kaneel
7 ml sout

Sodra hierdie kook, voeg by:
500 ml rys 250 ml rosyne

Laat 10 minute vinnig kook en laat dan verder baie stadig kook tot gaar. Moet nie roer nie.


GEGEURDE KRUMMELPAP

Maak krummelpap soos ondergemelde resep

Jy het verder nodig:
1 gekapte ui 1 knoffelhuisie, gekneus en gekap
5 ml borrie 1 rooi of groen soetrissie, gekap
Sout en peper 45 ml gerasperde parmesaan kaas

Braai die uie en knoffel tot deursigtig,. Voeg die borrie, soetrissie, sout en peper by, en braai vir vyf minute. Meng saam met parmesaan kaas by die pap, en laat dit goed warm word, sodat die geure tyd het om deur die pap te trek.


KRUMMELPAP

250 ml water
5 ml sout
500 ml growwe mieliemeel

Bring water tot kookpunt. Voeg sout by en strooi mieliemeel daarin. Verlaag hitte. Kook vir 15 minute. Roer met 'n vurk of agterkant van 'n houtlepel om krummeltekstuur te verkry. Prut vir 'n verdere 45 minute, halfbedek. Roer nog so 2 maal tydens die prutproses.


LEPELBROOD

'n Skep van hierdie brood met 'n smeerseltjie botter is heerlik saam met braaivleis

450 ml melk
300 ml mieliemeel
5 ml sout
50 ml margarien, gesmelt
4 eiers, geskei

Voorverhit die oond tot 180ºC. Smeer 'n diep oondvaste bak van 24cm met margarien. Verhit die melk tot kookpunt. Verwyder van die hitte en roer die mieliemeel geleidelik by. Roer tot glad. Plaas terug op die hitte en laat kook tot die mengsel verdik het [die plaat moet nie hoog wees nie]. Roer elke nou en dan. Voeg die sout, asook gesmelte margarien by. Verwyder van die hitte en laat heelwat afkoel. Klits die eier gele en vou by die mengsel in. Klits die eierwitte styf en vou ook by die mengsel in. Skep in voorbereide bak en bak sowat 35 - 40 minute lank of tot gaar. Lewer 4 - 6 porsies.


SOUSBOONTJIES

500 ml gaar, gespikkelde bone
125 g spekvleis, fyn gesnipper
1 ui, gekap
50 ml bruinsuiker
15 ml mosterdpoeier
5 ml sout
2 ml swartpeper
30 ml wynasyn
200 ml water of bone-aftreksel

Meng al die bestanddele saam en plaas in 'n vuurvaste oondskottel. Bak dit vir 1 uur in 'n voorverhitte oond by 180ºC.


STYWEPAP

1 liter water
12.5 ml sout
750 ml mieliemeel
12.5 ml botter
10 ml olyfolie

Kook water en voeg dan sout by. Roer met ‘n vurk (nie ‘n lepel nie) genoeg mieliemeel in om mengsel taamlik dik te maak. Voeg botter en olyfolie by. Vou goed in. Sit deksel op en laat stoom ongeveer ½ uur oor lae hitte tot gaar. Moenie die deksel te dikwels oplig nie, aangesien dit sal maak dat die pap nie rys nie.


TAMATIE EN UIESMOOR

1.5 kg tamaties, geskil, in kwarte gesny
45 ml sonneblomolie
6 medium uie, fyngekap
60 ml vars pietersielie, fyn gekap
10 ml bruinsuiker
5 ml sout
5 ml varsgemaalde swartpeper

Plaas tamaties in ‘n groot kastrol en prut oor lae hitte tot sag en pulpagtig. Verhit intussen olie in ‘n braaipan en soteer uie en pietersielie oor lae hitte tot uie deurskynend is. Roer gaar tamaties, suiker, sout en peper by. Bedek deeglik en prut 10 - 15 minute.


TAMATIE STAMPMIELIES

500 ml rou stampmielies (oornag geweek)
1 ui, fyn gekap
Olie
3 tamaties, ontvel en fyn gekap
Sout en varsgemaalde swartpeper
150 ml Cheddarkaas (gerasper)

Giet die weekwater van die stampmielies af. Vul kastrol met koue water en verhit tot kookpunt en laat prut dan tot sag. Geur aan die einde van die kooktyd met sout. Dreineer. Voeg ‘n klontjie botter asook ‘n bietjie melk by indien verkies. Soteer die ui in ‘n bietjie olie tot sag. Voeg die tamatie by en prut tot ‘n lekker sous gevorm is. Geur met sout en peper en voeg stampmielies by. Meng liggies deur. Voeg die helfte van die kaas by en meng. Strooi die orige kaas bo-oor.