Konfyt

AALWYN KONFYT

Sny die onderste ou aalwynblare so naby as moontlik teen die stam af waar die blare op hul dikste is. Pak dit regop met die gesnyde kant na onder en laat ´n dag só staan om soveel sap as moontlik te laat uitloop. Sny die kante en die punte af sodat die binneste wit deel wat oorbly, minstens 10 mm dik is, anders is die konfytstukke te dun.
Sny die wit gedeeltes in stukke van sowat 30 mm vierkantig en skil elkeen af, bo en onder. Nou is die snyery en skillery klaar. Die stukke moet ´n paar uur goed in skoon water geweek en daarna ´n paar keer in lopende water afgespoel word tot daar nie meer ´n teken van die geel, bitter sap is nie. Nou kan dit verwerk word nes waatlemoenkonfytstukke:
Prik elke stuk goed aan weerskante met ´n vurk met dik tande. Laat lê die stukke oornag in helder kalkwater. Maak genoeg kalkwater aan om die stukke te bedek deur 2 eetlepels kalk in die korrekte hoeveelheid lou water op te los. (Kalk is by apteke te koop). Roer elke nou en dan tot die water koud is. Gooi die helder water bo af en gebruik. Spoel die stukke in vars water af en dreineer.
Weeg: Vir elke 2,7 kg stukke word 3,2 kg suiker en 2 liter water gebruik. Sowat 4 eetlepels
suurlemoensap sal keer dat die stroop sandsuiker word, terwyl ´n handvol vyelote vir ´n heerlike geur sorg. Kook die stukke eers sowat 30 minute in water. Dit sal nie sag word nie, maar absorbeer die stroop dan beter. Dreineer. Kook intussen die stroop. Voeg die stukke stadig op ‘n keer by sodat die stroop nie ophou kook nie. Laat kook sowat 1½ uur tot die stukke deurskynend is en die stroop begin verdik. Laat oornag staan om goed af te koel. Dit is wanneer die aalwynstukke die stroop absorbeer. Haal die stukke die volgende
oggend uit die stroop. Verhit die stroop weer tot kookpunt en plaas die stukke terug in die warm stroop.
Pak die konfytstukke warm in gesteriliseerde flesse. Maak vol met stroop en verseël.


APPELKOOSKONFYT

1kg appelkose
5 x 250ml suiker

Was die appelkose, halveer dit en verwyder die pitte. Pak die vrugte in lae met suiker in ‘n groot kastrol. Laat dit 12 uur lank staan. Verhit dit stadig oor lae hitte totdat die suiker heeltemal opgelos is. Kook die konfyt ongeveer 30 minute lank vinnig. Skep skuim wat bo-op vorm af. Die konfyt moet helder wees en soos dik lawa lyk. Skep die konfyt in warm, droë, gesteriliseerde flesse en verseël dadelik.


APPELLIEFIE KONFYT

1 kg appelliefies
750g suiker
125 ml water
20ml suurlemoensap

Trek die doppies en stingeltjies van die appelliefies af. Spoel vrugte af. Plaas suiker, appelliefies, water en suurlemoensap in 'n groot genoeg kastrol. Kook vrugte oor lae hitte totdat dit soos konfyt begin lyk. Roer af en toe om suiker op te los. Skep oortollige skuim wat gedurende die kooktyd gevorm het, af. Toets die konfyt om te sien of dit styf genoeg is. Skep in warm gesterilliseerde flesse en verseël dit onmiddellik terwyl dit nog warm is.


DRIE-SITRUS MARMELADE

2 lemoene
2 pomelos
2 suurlemoene
1,5 - 2 liter water
Wit suiker

Sny die skil van vrugte in repies en trek versigtig af. Sit in gaasdoekie en bind vas. Sny heel vrugte in wiggies en verwyder die pitte. Verwyder die wit gedeeltes. Meet hoeveel pulp en sit in kastrol. Voeg 500 ml water vir elke 250 ml pulpmengsel. Verhit tot kookpunt. Verlaag hitte en kook vir nog 40 minute oor stadige hitte. Giet die mengsel in maatbeker en voeg dan 250g witsuiker by vir elke 250 ml pulp.
Giet alles - ook skilsakkie - in kastrol. Verhit stadig tot suiker opgelos is. Verhit en kook mengsel vir 25 minute, totdat dit nie meer waterig is nie. Laat afkoel, as dit stewig en nie meer loperig is nie, is dit reg.
Skep warm marmelade in bottels wat gesteriliseer is. Lewer sowat 2 liter marmelade.
Opsioneel: 1 Gesnyde pynappel kan ook bygevoeg word. Vir iets anders!


GEELPERSKE KONFYT

2.5kg geelperskes
750 ml water
7 x 250 ml suiker
5 ml wynsteensuur

Ontpit en skil die perskes. Snipper dit. Plaas perskes in ‘n kastrol en voeg die water by. Kook die snippers ongeveer 10 minute lank totdat dit sag is. Roer die suiker en wynsteensuur by totdat die suiker heeltemal opgelos is. Stel die plaat laer en kook die konfyt oor matige hitte totdat dit soos dik lawa lyk. Toets of stolpunt bereik is. Skep in warm, droë, gesteriliseerde flesse en verseël dadelik.



GROEN SOETRISSIE KONFYT

Die konfyt is heerlik op roosterbrood. Maak net seker jy kap die soetrissies baie fyn

4 koppies fyn gekapte groen soetrissies
500 ml suiker
2 ml sout
2 ml gemmer
2 ml gemengde speserye

Meng alle bestanddele in 'n vlekvrye staalpot en laat staan vir 2½ uur. Kook daarna vir 40 minute oor matige hitte tto stroop begin dik word. Verwyder van stoof en bottel warm.


TURKSVY FYNKONFYT

Skil 1 kg ryp turksvye dun af en sny dit in klein stukkies op. Voeg 625 ml water by. Verhit dit tot kookpunt en kook dit 'n kwartier lank met die deksel op. Haal die kastrol van die stoof af. Voeg 375g wit suiker, die sap van 'n halwe suurlemoen, 1 knoets gekneusde, gedroogde gemmerwortel en 'n knippie sout by die warm turksvymoes. Verhit die mengsel stadig tot kookpunt en roer dit aan die begin totdat al die suiker opgelos is. Kook dit oor matige hitte totdat die konfyt helder en dik is. Verwyder die gemmer en gooi dit weg. Skuim die konfyt af, indien nodig. Bottel dit warm en verseël dit wanneer afgekoel.


UIE KONFYT

Heerlik saam met alle vleissoorte

450g uie, in ringe gesny
100g preie, in ringe gesny
50g grasuie, fyngekap
1 liter water
750 ml suiker
5 ml gemengde speserye

Kook die ui, prei en grasui in 'n bietjie water tot net sag. Dreineer goed. Voeg die water, suiker en speserye by en roer tot die suiker opgelos is. Bring tot kookpunt en prut tot die mengsel verdik en nie meer waterig is nie. Skep in gesteriliseerde flesse terwyl dit nog warm is. Lewer 750 ml.


UIE MARMELADE

150 ml olyfolie
20 ml mosterdsaad
1 kg rooi uie, geskil, in dun ringe gesny
25 ml gemmer, vars, gerasper
2 vars lourierblare
100 ml bruinsuiker
150 ml rooi wynasyn
100 ml rooiwyn
Fyngerasperde skil en sap van 2 lemoene

Verhit die olie in ‘n groot swaarboomkastrol en soteer die uie stadig oor ‘n lae hitte tot dit sag is (sowat 25 minute). Roer dit af en toe. Voeg die res van die bestanddele by en prut saggies tot die sappe verdik. Geur na smaak met sout en en vars gemaalde peper en laat staan 8 uur sodat die geur goed deurtrek. Skep in droë, skoon en warm flesse en bêre in yskas. Sit voor met gebraaide beesvleis, ham
of kaas.


VYE KONFYT

2.5 kg vye
3 knoetse gedroogde gemmerwortel
2.5 kg wit suiker
1 liter water
500 ml druiwe asyn

Sny die vye in stukkies op. Kneus die gemmer en bind in 'n stukke moeselien of kaasdoek toe. Verhit die suiker, water en asyn tot kookpunt en roer dit aan die begin totdat al die suiker opgelos is. Kook dit 10 minute lank. Voeg die vye en gemmersakkie by die stroop en prut die mengsel ongeveer 4 uur lank totdat dit dik is. Verwyder die gemmersakkie en gooi dit weg. Skuim die konfyt af indien nodig, en laat dit 'n paar minute afkoel. Roer die konfyt goed deur, bottel dit warm en verseël dit dadelik.


WAATLEMOEN KONFYT

1 Groot waatlemoen

Kalkoplossing:
12.5 ml kalk
3.6 liter water
Water om te week
Water om in te kook

Verwyder groen skil en sagte binneste van waatlemoen. Sny wit skil in stukke. Prik elke stuk baie goed met ‘n vurk en weeg die stukke. Plaas oornag in kalkoplossing. Spoel die volgende dag baie goed af en laat in skoon water week vir ten minste 2 uur. Plaas skoon water in groot kastrol en verhit tot kookpunt.
Voeg stukke een vir een by terwyl water voortdurend kook. Indien water ophou kook, sal stukke pap word. Kook tot stukke helder is, en 'n tande stokkie maklik daardeur gesteek kan word.

Stroop:
500g suiker en 1 liter water vir elke 500g vrugte
Sap van 1 suurlemoen
Knypie sout
5 stukke gemmerstukke

Berei stroop van 500g suiker en 1 liter water vir elke 500g vrugte en verhit tot kookpunt. Suig deur en plaas terug in kastrol. Verhit weer tot kookpunt en voeg res van bestanddele by. Voeg stukke een vir een by kokende stroop en kook tot stukke helder en deurskynend is. Pak in skoon gesteriliseerde bottels en verseël.